Stewards bij Lorentzsluizen Afsluitdijk

"Onervaren schippers nerveus in sluis"

Rijkswaterstaat zet deze zomer ook stewards in bij de Lorentzsluizen (Kornwerderzand) in de Afsluitdijk. De steward begeleidt de recreatievaart door de sluis. Zo moet de overgang van het IJsselmeer naar Werelderfgoed Waddenzee soepel verlopen.

Op de website van Rijkswaterstaat valt te lezen dat dit ook hard nodig is. Regelmatig blijkt dat recreatievaarders niet goed op de hoogte zijn van de regels. Dit leidt soms tot gevaarlijke situaties.

 “Vooral onervaren schippers worden nerveus als ze de krappe sluis in moeten”, vertelt RWS-steward Laura Kleinstra. ,, Wanneer ik zie dat mensen aan het stuntelen zijn met aanmeren, geef ik tips over hoe ze het beste hun lijnen kunnen gebruiken.’’

Tips van de stewards
Luister daarom goed naar de stewards of de sluismeester. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de beroepsvaart voorrang te geven om hier niet in het schroefwater te komen. Dit kan en gevaarlijk zuigende werking hebben. Ook moet je niet te strak aanlijnen, zodat je makkelijk mee kunt bewegen met het dalende- of stijgende water.

Onderstaande grafiek geeft de sluispassages aan richting de Waddenzee. Kornwerderzand is dé toegangspoort tot Werelderfgoed.